آلو - Plum

آلو

 

نام علمی :              Prunus domestica L.

 

مشخصات :

درختی متعلق به خانواده گل سرخ که به انگلیسی Prune و Plum گفته می شود. در فارسی انواع آن به نام های گوجه برغانی ، آلو سیاه ، قطره طلا ، آلو بخارا و در کتب طب گیاهی به نام های عربی اجاص ، برقوق ، قلوب الدجج نامیده شده است.

ارتفاع آن به ۴-۵ متر می رسد ، تنه آن سخت و رگه های قرمز دارد برگ های آن بیضی شکل اند ، حاشیه پهنک برگ دندانه ای و میوه آن گرد یا تخم مرغی است.

گونه ای که در خراسان جنوبی به ویژه در مناطق کوهپایه ای شمال بیرجند پرورش داده می شود ، پس از خشک کردن آلوی مرغوبی از آن بدست می آید که در بازار های داخلی و خارجی از جمله کانادا بسیار مشهور است.

 

خواص دارویی و کاربرد :

در میوه تازه آن اسیدهای آلی سالیسیلیک ، سوکسینیک ، سیتریک و مالیک وجود دارد. ساکاروز و هیدرات های کربن از دیگر مواد شیمیایی میوه تازه آلو می باشد.

در پوست درخت تانن و در چوب آن ماده ای به نام دی هایدرو کمپفرید گزارش شده است.

در مغز هسته میوه آلو مواد آمیگدالین و سیانیدریک اسید وجود دارد ، آمیگدالین در اثر تقطیر HCN یا سیانیدریک اسید تولید می کند و سمیت آن به همین دلیل می باشد.

 

Plums

در هر ۱۰۰ گرم آلوی پخته شده تازه مواد زیر وجود دارد :

قند وهیدرات های کربن ۱۲-۱۹ گرم ، پروتئین ۵/۰ گرم ، آب ۷۸ تا ۸۰ گرم ، سدیم ۱ میلی گرم ، آهن ۵/۰ میلی گرم ، فسفر ۱۷ میلی گرم ، کلسیم ۱۲ میلی گرم ، پتاسیم ۲۹۹ میلی گرم ، ویتامین A 300 واحد بین المللی ، تیامین B1 03/0 میلی گرم ، نیاسین B3 5/0 میلی گرم ، رایبو فلاوین B2 03/0 میلی گرم ، ویتامین C 5 میلی گرم.

 

از نظر طب قدیم ایران میوه شیرین آلو سرد و تر و نوع ترش آن بیشتر سرد است. آلو اگر قبل از غذا و با فاصله خورده شود اثرات بهتری دارد ، آلو ملین و مسهل است ، برای تقویت عمومی بدن ، قطع ترشحات سفید رنگ مهبل در زنان و رفع بی نظمی قاعدگی اثرات مفیدی دارد.

مصرف آن قبل از غذا برای تب های صفراوی و سر درد بسیار موثر است. برای رفع خارش بدن نیز مصرف چند روز متوالی آن اثر بخش می باشد.

ضماد شکوفه های آن بر روی پیشانی و سر باعث قطع سردرد می شود.

مضمضه دم کرده برگ و ریشه آن ورم لوزه ها و تقویت لثه ها مفید است و باعث دفع کرم های انگلی می شود.

صمغ درخت آلو که صمغ فارسی نیز به آن گفته می شود، برای رفع سرفه و خورد کردن سنگ مثانه مفید بوده و التیام دهنده زخم هاست. مخلوط این صمغ با سرکه رقیق شده برای جوشهای بدن اطفال بسیار مفید می باشد.

آلو منبع غنی از الیاف یا فیبر گیاهی است و احتمالا خاصیت ملینی آن به دلیل وجود این الیاف باشد. البته وجود قند و منیزیم نیز در این مورد می تواند موثر باشد.

محققان آمریکایی در دهۀ ۱۹۶۰ ثابت کردند که املاح منیزیم موجود در آلو تنها در حالت ترکیب طبیعی آن خاصیت ملینی را ظاهر می سازند ، باعث آبگیری از ناحیه کولون شده که به داخل روده میریزد و موجب رقیق شدن محتویات روده بزرگ و تسهیل دفع آن می شود.

در مصرف آلو به طور مداوم برای بیماری یبوست ، در ابتدا شروع رژیم آلو و آب آلو مقداری نفخ و گاز معده تولید و باعث ناراحتی های اندک روده ای می شود ولی پس از زمان اندکی مثلا ۲-۳ هفته دستگاه گوارش با این رژیم عادت کرده و ناراحتی ها برطرف می شود. در ابتدای شروع رژیم آلو درمانی لازم است کم کم بر مقدار آن اضافه شود مثلا روزی ۲۰-۳۰ گرم اضافه شود تا وقتی که وضع لینت مزاج طبیعی شود.

مصرف روزانه تا ۲۰۰ گرم آلو برای بروز خاصیت درمانی آن توصیه شده است .

 

توجه : مصرف هسته آلو خطرناک و سمی است.

 

به طور خلاصه خواص دارویی و کاربرد گیاه آلو را می توان در موارد زیر خلاصه نمود :

  1. میوه آلو ملین و مسهل و خنک است.
  2. میوه آلو برای قطع ترشحات سفید رنگ دستگاه تناسلی زنان مفید است.
  3. میوه آلو باعث تنظیم قاعدگی می شود.
  4. میوه آلو ضعف عمومی بدن بویژه اگر در اثر ناراحتی های عصبی باشد برطرف می نماید.
  5. مصرف میوه آن قبل از غذا برای سردرد گرم موثر است.
  6. مصرف میوه آلو قبل از غذا تب های صفراوی را از بین می برد.
  7. مصرف میوه آن قی صفراوی و حدت تشنگی و حرارت بدن را از بین می برد.
  8. مصرف میوه آن برای ناراحتی های صفراوی کاربرد دارد.
  9. پخته شده آلوی خشک همراه با ترنجبین و عسل خاصیت ملین قوی دارد.
  10. ضماد شکوفه های آلو بر روی پیشانی و سر باعث قطع سردرد می شود.
  11. دم کرده برگ و ریشه آلو به صورت دهان شویه برای تقویت لثه و رفع ورم لوزه ها مفید است.
  12. دم کرده برگ و ریشه آلو برای دفع کرم های انگلی روده مفید می باشد.
  13. صمغ آلو ( صمغ فارسی ) گرم تر از صمغ عربی است و برای درمان سرفه اثر خوبی دارد.
  14. صمغ آلو باعث ترمیم زخم می شود.
  15. صمغ الو برای دفع و خرد کردن سنگ مثانه مفید است.
  16. مالیدن صمغ آلو به چشم باعث افزایش دید می شود.
  17. ضماد صمغ آلو با سرکه برای درمان جوش های بدن اطفال مفید است.
  18. میزان الیاف میوه آلو بسیار زیاد بوده و مصرف آن ترانزیت مواد در لوله گوارشی را تسهیل می نماید.
  19. آلو از منابع خوب ویتامین C,A و پتاسیم و فیبر می باشد.
  20. آلو حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده و خاصیت ضد سرطانی دارد.
  21. خاصیت ضد پیری دارد.
  22. میوه آلو ضد ویروس است .
  23. میوه آلو هضم کننده غذا است.
  24. خاصیت استروژنی دارد.
  25. آب آلو ترش و شیرین صفرا را از بین می برد ، آلوی شیرین در دفع صفرا قوی تر از آب الوی ترش است.
  26. آب آلو همراه با سرکه جهت درمان اگزما مفید است.
  27. آب الوی زرد و سرخ رنگ ملین و آب آلوی سیاه قابض است.
  28. آب آلوی ترش و شیرین برای تقویت قلب و رفع التهاب موثر است.
  29. آب آلو بخارا حاوی پتاسیم و انواع ویتامین ها می باشد.
  30. آب آلو بخارا تب بر ، صفرابر ، دافع بلغم ضد عطش است.
  31. آب آلو بخارا برای درمان و جلوگیری از استسقا و ورم مفید است.
  32. آب آلو بخارا برای گلو درد و تلخی دهان اثر بخش است.
  33. آب آلو بخارا برای سرفه مفید است.
  34. آب آلو بخارا برای کم خونی و رفع تصلب شرایین اثر بخش است.
  35. آب آلو بخارا برای درمان خشکی معده و رفع مسمومیت مفید است.
  36. در برخی کتب آب آلو بخارا برای افراد مبتلا به قند خون و عطش ناشی از این بیماری توصیه شده است.
  37. مصرف میوه آلو بخارا برای افرادی که دچار چسبندگی پلاکت های خونی هستند ، موثر و نافع است.
  38. آب آلو بخارا برای تقویت کبد ، تقویت اعصاب و جلوگیری از افسردگی مفید است .
  39. آلو بخارا برای درمان خارش بدن و دفع استفراغ های صفراوی مورد استفاده دارد.
  40. آب آلو بخارا برای افراد گرما زده و جلوگیری از گرما زدگی و دفع اثرات مضر نور خورشید بر بدن مفید است.
  41. آب آلو بخارا برا رفع خستگی فکری مفید است.
  42. مصرف انواع آلو برای افراد مبتلا به نقرس و روماتیسم اثر بخش است.
  43. به دلیل وجود فیبر ، پتاسیم و مقداری سدیم در آلو ، به طور نسبی برای بیماران مبتلا به فشار خون و بیماری قند مفید است.
  44. آلو برای رفع کم خونی موثر است و به دلیل وجود ویتامین C در آن جذب آهن در بدن را افزایش می دهد.
  45. مصرف آلو مانع از تخریب DNA توسط رادیکال های آزاد می شود.
  46. آلو حاوی مشتقاتی از هیدروکسی فنیلیاتین است که عضلات روده بزرگ را تحریک کرده و دفع مواد را از روده تسهیل می نماید.

 

آلو-قطره-طلا

 

چند نکته :

  1. نژاد های مختلف آلو که تعداد آنها در جهان بسیار زیاد است ، دارای مواد و خواص مشابهی می باشند ، فقط آلو های تیره تر ترکیبات آنتو سیانین بیشتر و خواص کامل تری دارند.
  2. هسته آلو دارای گلیکوزیدهای سیانوژیک و تلخ مزه است ، مصرف زیاد آن باعث هیدرولیز این مواد و تولید اسید سیانیدریک و مسمومیت و گاهی مرگ می شود.
  3. مهمترین ترکیب هسته آلو روغن است که در صنایع مختلف از جمله صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.
  4. رنگ میوه انواع آلو در ابتدا سبز که با رسیدن کامل به رنگ های قرمز ، زرد ، صورتی ، ارغوانی ، بنفش تیره و سیاه تبدیل می شود.
  5. در موقع چیدن آلو باید سعی شود که به میوه ها ضربه وارد نشود که این باعث تسریع فساد میوه می شود. نگهداری آلو باید در حرارت مناسب صورت گیرد چون گرما به سرعت باعث فساد میوه آن می شود.
  6. انواع آلو را به صورت تازه ، خشک ، کمپوت و کنسرو مصرف می شود ، گاهی از آب آلو استفاده می شود و یا له شده آن را به صورت لواشک مصرف می نمایند.
  7. برای نگهداری آلو می توان از فریزر استفاده نمود که تا حدود شش ماه قابل نگهداری است.
  8. مهمترین انواع آلو در ایران قطره طلا ، آلو بخارا ، آلو سیاه ، آلو سانتروزا ، آلو برغان ، آلوچه سبز و آلو زرد می باشد.
  9. افرادی که نمی توانند از آلو خام استفاده نمایند می توانند از پخته شده آلو مصرف نمایند که تقریبا تمام خواص آلوی خام را دارا می باشد.
  10. برای تسهیل در پخته شدن آلوی خشک باید مدتی خیسانده شود.
  11. میزان مصرف آلو روزانه سه بار و هر بار ۳۰ تا ۶۰ گرم به صورت خیسانده یا دم کرده می باشد.
  12. با توجه به اینکه آلوی تازه و خشک حاوی اگزالات می باشد ، مصرف زیاد آن افرادی که مشکلات کلیه و صفرا دارند توصیه نمی شود.
  13. افراد سرد مزاج باید در خوردن آلو احتیاط نمایند.

 

زیستگاه :

آلو در نواحی شمال و شمال شرق بیرجند تا درمیان و در برخی مناطق دیگر استان مانند قائن پرورش می یابد و یکی از محصولات عمده باغی منطقه است که با شرایط اقلیمی تطابق مفیدی پیدا کرده است.

 

خرید محصول

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *